بندر‌عباس یکی از بزرگ‌ترین بنادر ایران، مرکز استان هرمزگان و شهرستان بندر‌عباس است. این شهر با مساحت ۱۲۵ کیلومترمربع در جنوب استان هرمزگان واقع شده‌ و از شمال به مناطق کوهستانی و از جنوب به دریا منتهی می‌شود.

مجتمع بندری شهید رجایی و بندر شهید باهنر به‌عنوان مکانی برای جابه‌جایی کالا و احداث کارخانه‌های بزرگ و صنعتی آن را تبدیل به مهم‌ترین منطقه کشور در زمینه بازرگانی و صنعت کرده ‌است.

ین شهر از شمال با حاجی‌آباد، از شرق با میناب، از غرب با بندر‌خمیر و بندر‌لنگه و از جنوب با خلیج‌فارس همسایه است. نزدیک‌ترین شهر به بندرعباس شهر قشم (مرکز جزیره قشم) با فاصله‌ای نزدیک به ۲۸ کیلومتر است و فاصله آن تا تهران ۱۲۸۷ کیلومتر، تا اصفهان ۹۳۳ کیلومتر، تا شیراز ۵۷۷ کیلومتر و تا کرمان ۴۹۱ کیلومتر است.

بندرعباس از شهرهای قدیمی کشور با  فراز و نشیب‌های بسیار است. این بندر در زمان سلطنت داریوش هخامنشی برای برقراری ارتباط دریایی با بنادر مهم چین و هند انتخاب شد. دوران اوج تاریخ بندرعباس به قرن ۱۳ میلادی بر‌می‌گردد و بعد از آن هم پرتغالی‌ها از آن برای بارگیری کالاهای خود استفاده می‌کردند.

 

این بندر تاریخی در گذشته با نام‌های دیگری چون گمبرون، گامرون و جرون هم شناخته می‌شد که سرانجام در سال ۱۶۲۲ میلادی، پس از لشکرکشی شاه عباس اول و بیرون کردن پرتغالی‌ها از خاک ایران، به افتخار این پیروزی، گمبرون به بندرعباس تغییر نام پیدا کرد.

 

فرهنگ و آداب و رسوم بندرعباس

بندرعباس به‌واسطه موقعیت جغرافیایی و اقتصادی‌اش، همواره محل زندگی مردم از نقاط مختلف ایران و جهان بوده است و همین امر باعث شده تا فرهنگ و آداب رسوم محلی بندرعباس مجموعه‌ای غنی و متنوع از فرهنگ‌های مختلف باشد. به‌عنوان مثال، پوشش زنان این منطقه شامل چادر، پیراهن و شلوار بندری با رنگبندی شاد است و اگر خوب به نحوه پوشش آن‌ها نگاه کنیم، پی به شباهت زیاد آن با لباس‌های هندی می‌بریم که در واقع این شباهت ناشی از تعاملات فرهنگی مابین کشور هند و بندرعباس است

مردم بندرعباس با گویش بندری صحبت می‌کنند، این گویش تحت تاثیر ورود اقوام و مهاجرین از کشورهای مختلف و حتی از نواحی دیگر کشورمان قرار گرفته است و در آن اصطلاحاتی از مردم عرب گرفته تا آفریقایی‌ها، پرتقالی‌ها، هلندی‌ها و انگلیسی‌ها و حتی اقوام مختلف از سراسر ایران دیده می‌شود

آداب و رسوم محلی بندرعباس هم ترکیبی از آیین‌های اقوام مختلف از اقصی نقاط جهان است که از زمان‌های قدیم تا به امروز در میان مردمان این منطقه، هم‌چنان مورد توجه قرار گرفته است. از جمله این آداب و رسوم میتوان به مراسم قبله دعا، مراسم زنبیل گردان، و مراسم زار اشاره کرد.

 

آب و هوای شهر بندرعباس

شهر بندرعباس از آب وهوای گرم و مرطوبی برخوردار است. به صورت کلی از نیمه آبان تا نیمه فروردین دارای آب و هوای خنکی است.

در ماه های اردیبهشت و خرداد هوا خشک، ماه های تیر تا مهر از آب و هوای مرطوب برخوردار است.

دمای این شهر در روزهای گرم تقریبا به 52 درجه سانتیگراد، و در سردترین روزهای سال به 2 درجه سانتیگراد می رسد.

میانگین بارش شهر بندرعباس تقریبا 200 میلی متر است.

 

شهرها و روستاهای بندرعباس

 طی تقسیمات کشوری که برای شهرستان بندرعباس انجام شده، از ۶ بخش، ۱۳ دهستان و ۶ شهر تشکیل شده است. بخش‌های شهرستان بندرعباس باعنوان‌های مرکزی، شمیل، فین، قلعه قاضی، تخت و هرمز شناخته می‌شوند و شهرهای آن هم هرمز، قلعه قاضی، تازیان پایین، فین و تخت هستند.

 

دهستان‌های شهرستان بندرعباس هم عبارتند از: سرخون، سیاهو، گچین، تازیان، ایسین، شمیل، حسن لنگی، فین، گهره، قلعه قاضی، دهنو، تخت و جلابی.

 

اقتصاد بندرعباس

 اقتصاد بندرعباس را می‌توان از جهات مختلف بررسی کرد. این استان به‌واسطه شرایط جوی و جغرافیایی‌اش، دارای زمین‌های کشاورزی، باغ‌های مرکبات و نخلستان‌های خرما است؛ به همین دلیل در این منطقه، محصولات متنوعی نظیر خرما، نارنگی، انبه و مرکبات تولید می‌گردد. علاوه بر موارد گفته شده تنباکو، ارده و مسقطی هم از دیگر محصولات ارزشمند این استان به‌شمار می‌آیند.

 

هم‌چنین وجود معادنی نظیر نفت، گاز، کرومیت، فولاد، آلومینیوم وخاک‌ سرخ از دیگر نقاط قوت اقتصادی این استان محسوب می‌شوند؛ از‌‌ سویی ‌دیگر قرار گرفتن شهرستان بندرعباس در کنار خلیج‌فارس و چاه‌های نفت، باعث می‌شود تا تولیداتی نظیر فرآورده‌های نفتی، گاز، مروارید و شیلات را هم به اقصی نقاط جهان صادر کند. وجود بندر تجاری شهید رجایی و گمرک ایران در بندرعباس هم آن را تبدیل به قطب اقتصادی کشور نموده است.

 

اماکن دیدنی بندرعباس

وجود خلیج فارس در مجاورت بندرعباس و قدمت دیرینه آن باعث شده تا این منطقه جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیادی داشته باشد میتوان به موارد زیراشاره کرد:

عمارت کلاه ‌فرنگی

برکه‌های باران

موزه آب و مردم ‌شناسی بندرعباس

معبد هندوها

امامزاده شاه محمد‌تقی

مسجد ناصری

مسجد گله‌داری

اسکله قدیم بندرعباس

باغ پرندگان بندرعباس

چشمه آب‌ گرم گنو

 

 

سوغات و صنایع دستی بندرعباس

صنایع دستی بندرعباس، گواه روحیه لطیف و خوی‌ گرم مردمان این سرزمین است و ریشه در فرهنگ قدیمی آن دارد. با سفر به بندرعباس شاهد دست سازه‌هایی نظیر مجسمه، تابلو و دیگر اشیا زینتی از انواع صدف‌ها و مرجان‌ها خواهیم بود. هم‌چنین زنان هنرمند این منطقه رودوزی‌های زیبایی نظیر گلابتون‌دوزی، خوس‌دوزی، بادله‌دوزی و سوزن‌دوزی بر روی لباس‌های محلی و زیبای این منطقه اجرا می‌کنند. حصیر ‌بافی، قالی ‌بافی، خرسک بافی، شیریکی‌ پیچ، چنته‌ بافی، سفالگری سنتی و چادر‌شب بافی از دیگر صنایع دستی زیبا و جذاب این منطقه است.

 

علاوه بر صنایع دستی ذکر شده که می‌توانید به‌عنوان سوغات این شهر برای عزیزانتان به یادگار ببرید، محصولاتی نظیر خرما و فرآورده‌های آن، مرکبات و شیلات بندرعباس هم از دیگر گزینه‌های انتخابی برای خرید یک سوغاتی خوشمزه از این شهر است.

 

غذاهای محلی بندرعباس

از غذاهای خوشمزه محلی این منطقه، می‌توان به مواردی نظیر مهیاوه، هواری، بلالیت، زیبون، عنکاس و ماهی اشاره کرد.

 

نکاتی که لازم است در  سفر به بندرعباس بدانید:

بندرعباس یکی از گرم‌ترین مناطق کشور، همراه با آفتاب سوزان، باران‌های رگباری و هوای شرجی است. بنابراین در زمان سفر عینک آفتابی، کلاه و کرم ضدآفتاب مناسب فراموش نشود. از سویی دیگر باران‌های تند و گاه‌ و بیگاه این شهر، ممکن است شما را غافلگیر کند و داشتن چتر لازمه پیشگیری از خیس شدن است. داشتن لباس نخی و مناسب برای سفر به بندرعباس از دیگر راه‌های فرار از گرمای این شهر است. برای بازدید از مکان‌های گردشگری و تجاری این شهر هم یک کفش پیاده‌روی مناسب، بطری آب و مقداری خوراکی و تنقلات به همراه داشته باشید باشید.

 

  • لطفا در تنظیمات صفحه گروه های خبری را جهت نمایش انتخاب نمایید.
مدیریت
مهندس عبدالرضا بهادر
مهندس عبدالرضا بهادر

رئیس سازمان

بازدیدکنندگان

در این بخش آمار بازدید کنندگان سایت و صفحه مربوطه نمایش داده می‌شود.

  • بازدید این صفحه: 2939
  • بازدید امروز: 62
  • کل بازدید: 27814
  • بازدیدکنندگان آنلاین: 0
  • آخرین بروز رسانی: 1403/08/26 08:30